Home Phone
Autorizimi për delegatët e Shijakut në Kuvendin e Vlorës 1912
Caktimi i përfaqësuesve të Pejës, Dibrës, Gjakovës, Plavës dhe Gucisë, Martinoviçit dhe Vuthës për në Kuvendin e Vlorës, 1912
Dëshmi nga ngjarja e 14 janarit 1990 në Shkodër
Dorëzimi i kalasë së Petrës, 1450
Shpronësimi i bashkëpunëtorëve të Skënderbeut, 1454
Dëshmi nga ngjarja e 14 janarit 1990 në Shkodër
Dorëzimi i kalasë së Petrës, 1450
Shpronësimi i bashkëpunëtorëve të Skënderbeut, 1454
Për ata që duan të punojnë për Historinë e Shqipërisë në Arkivat e Venedikut
Kur Naim bej Frashëri “i binte mohit” se ka botuar libra në shqip
previous arrow
next arrow
Katalogë
Botime
Përkthime
Udhëzues
Autorizimi për delegatët e Shijakut në Kuvendin e Vlorës 1912

Dokumenti i mëposhtëm është autorizimi për përfaqësim që populli dhe paria e Shijakut kanë nënshkruar për të caktuar delegatët e këtij qyteti në Kuvendin e Vlorës ku u vendos shpallja e pavarësisë së Shqipërisë. Dokumenti është ofruar nga Z. Eros Hoxha dhe përkthyer nga osmanishtja nga osmanologu Ermal Xhemal Nurja. Në kongresin e vendosur të…

Lexo të plotë
Caktimi i përfaqësuesve të Pejës, Dibrës, Gjakovës, Plavës dhe Gucisë, Martinoviçit dhe Vuthës për në Kuvendin e Vlorës, 1912

Më poshtë mund të lexoni dokumentin e përpiluar dhe nënshkruar nga përfaqësuesit e popullit të Pejës për të autorizuar për delegatët për në Kuvendin e Vlorës. Përmbajtja Për  të shpëtuar Shqipërinë nga copëtimi, për të themeluar dhe mundësuar krijimin e një administrimi kombëtar të drejtë dhe për të pasur leje të aplikojnë pranë fuqive të…

Lexo të plotë
Dëshmi nga ngjarja e 14 janarit 1990 në Shkodër

Ngjarja e 14 janarit 1990 në Shkodër, pas 13 ditësh regjistrohet nga shërbimet diplomatike perëndimore në Beograd, vetëm fale dëshmisë së 4 shkodranëve që arratisen nga vendi. Shqipëria vazhdonte të ishte tërësisht e izoluar, aq sa edhe shërbimet më të rëndësishme nuk kuptojnë dhe nuk kanë një ide të qartë mbi atë çfarë ndodhte në…

Lexo të plotë
Dorëzimi i kalasë së Petrës, 1450

Duket se historia e dorëzimit të kalave Sulltanit, në këmbim të timareve nuk ka qenë një ngjarje e izoluar. Kësaj rradhe bëhet fjalë për kalanë e Petrës dhe një person të quajtur Jovanish. Timari i Shahinit birit të Sylejmanit, që konsiston me fshatin Zajas të Kërcovës, i jepet Jovanishit sepse ky i fundit “na ka…

Lexo të plotë
Shpronësimi i bashkëpunëtorëve të Skënderbeut, 1454

Një shënim në regjistrat osmanë ku identifikohet kështjellari i parë në kalanë e Koxhaxhikut (Sfetigradin) i emëruar nga osmanët pasi kalanë ia morën Skënderbeut në vitin 1448. “Timari i jepet dizdarit të kalasë së Koxhaxhikut (Sfetigradit), Andre Amuza me datë 21-30 gusht 1448, në Përlep. I bashkohen në timar edhe të bijtë Nikolla dhe Gjoni,…

Lexo të plotë